Sider

torsdag den 6. december 2012

Videnskab og Religion - Modsætninger?

Udelukker religion og videnskab hinanden?

Videnskab og religion kan synes, at være to modsætninger.

Men er de nu også det?
Videnskaben har flere svar på universets skabelse. Den nok mest kendte af dem er Big Bang. Altså, universet blev født for snart 14 mia. år siden i en tæt og varm tilstand. Hvordan denne udvidelse blev igangsat kan man stadig ikke svare på. Vi ved dog, at denne udvidelse stadig foregår. Teorien antyder desuden, at vi ved, at kigge langt nok ud i rummet vil kunne kigge tilbage i tiden. Tættere på universets begyndelse.
Denne videnskabelige teori udelukker på ingen måde eksistensen af en skaber. Indtil i dag kan vi ”kun” se tilbage til 400 mio. år før universets skabelse. Men selvom vi på et tidspunkt skulle formå, at se begyndelsen, vil det stadig ikke udelukke en skaber. For det vil ikke give svar på om der findes en skaber, men blot hvordan der blev skabt. Gud kan altså stadig have stået bag.

Hvad så med døden? Kristendommen tror på et evigt liv med Gud, efter døden. Buddhismen tror f.eks. på reinkarnation.
Men hvad med videnskaben? Videnskaben kan ikke give et svar på hvad der sker efter livet. Derfor kan den heller ikke her udelukke de religiøse teorier. Det skal dog siges, at der findes videnskabelige forskere der mener, at der ikke findes noget efter døden. Dette udsagn strider selvfølgelig mod religionen.
Selve skabelsen af livet udgør nogle modstridende teorier. I kristendommen mener man, at Gud skabte mennesket først i form af Adam og Eva, derefter dyrene.
Evolutionsteorien giver ikke noget endeligt svar på livets opståen, da den beskæftiger sig med livets udvikling efter det er opstået. Dog kan man kæde visse videnskabelige undersøgelser (bl.a. http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/forskere-genskaber-livets-mulige-beyndelse)  sammen med evolutionslæren – Livet opstod af encellede organismer der formåede, at kopiere sig selv og udvikle sig ved hjælp af naturlig selektion. Mennesket stammer jo som bekendt, ifølge evolutionen, fra dyrene ved hjælp af naturlig selektion.  
Så er videnskab og religion to modsætninger? På nogle punkter synes der, at være uenigheder, mens der på andre synes, at være ”åbne døre” for dem begge.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar