Sider

mandag den 10. december 2012

Normer i religiøse sekter

Religiøse sekter

Lad mig først kort ridse op hvad en religiøs sekt egentlig er:

En sekt forstås ved en gruppe der har valgt, at følge en bestemt overbevisning og dermed har brudt med den allerede bestående gruppe. Dette kan f.eks. være fordi denne mener, at den eksisterende gruppe ikke længere følger den sande vej og er blevet for slappe. Sekten ønsker, at den igen skal finde tilbage til sandheden. Indenfor religiøse sekter er det oftest sådan, at sekten mener det kun er dens egne medlemmer der kan blive frelst.

Hvorfor har vi så stor modstand mod sekter og hvorfor al den kritik?

Sekter har det med, at opføre sig meget asocialt og det er kun medlemmerne selv der må vide hvad der egentlig foregår. Dette er der flere eksempler på bl.a. i tv2 programmerne ´operation x`, der besøger Evangelist og programmet ´Danmark ifølge Bubber` der besøger Scientology. Det er meget begrænset og nøje overvåget af sekterne selv, hvilke informationer der slipper ud.  
Der findes nogle generelle normer i religiøse sekter, som f.eks. hierarkisk topstyring og direkte diktering af hvad den enkelte må og hvornår, nogle taler sågar om hjernevask. Dette og generelt den meget indskrænkede individuelle frihed til det enkelte menneske, strider direkte imod vores opfattelse af det moderne menneske, i de vestlige samfund og dette er med til, at mennesker udenfor sekterne elsker, at hade dem. Samfundet udenfor kan ikke acceptere, at det i religiøse sekter er religionen der overtager pladsen som normen.

Udstødelse:

Et emne der kan få næsten alle til, at tage stilling til om normer i religiøse sekter er acceptable i vores samfund, er reglen om udstødelse i Jehovas vidner.  Det er sådan i Jehovas vidner, at et vidne vil blive udstødt hvis denne ikke indordner sig under sektens regler. Det er desuden udstødelsesgrundlag hvis et vidne modtager blodtransfusion, læser kritisk litteratur af sekten, aftjener værnepligt, stemmer ved valg og sågar hilser eller omgås med en udstødt. En udstødt bliver isoleret fra alle i Jehovas vidner, selv fra den udstødtes egne familie. Formålet med dette skulle være, at den udstødte skal indse sin fejl og igen vende tilbage til sekten og finde den sande vej. Desværre så er en sådan udstødelse flere gange endt med store psykiske problemer for den udstødte.  

Jeg mener ikke man bør forbyde religiøse sekter i Danmark. Jeg mener derimod, at sekterne bør være mere åbne overfor omverdenen samt, at det bør være muligt, at kunne føre en religionskritisk og faglig dialog med sekterne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar